Yin Yang: She is missing & Troy Game

Po dolgem času me je zopet razvedrila ena dobra plesna predstava, in sicer baletna predstava z naslovom Yin Yang, ki se te dni odvija v Cankarjevem domu. Sestavljena je iz popolnoma dveh drugačnih delov, prvi del predstave koreografa Lea Mujić se imenuje She is missining in predstavlja pojmovanje ženske v sodobni družbi. Drugi del z naslovom Troy Game koreografa Roberta Northa pa predstavlja vlogo moškega v naši kulturi. Kljub popolnoma drugačnim koreografskim pristopom ter različni energiji med prvim in drugim delom, se predstavi nikakor ne moreta izključevati, ker prav skupaj oba dela povežeta smiselno enoto Yin Yanga oz. lastnosti ženske in moškega.

V prvem- ženskem delu She is missing sem občutila prisotnost pritiska, ki ga v današnjem obdobju in tempu življenja občuti skoraj vsaka ženska. Občutimo zahtevne odgovornosti in vlečemo za seboj bremena, ki jih je svet sprejel kot za samoumevno odgovornost žensk, želimo vsem in vsakomur ustreči ter nenehno iščemo varnost in smisel življenja. Natančni gibi devetih različnih osebnosti prikazujejo kako so naše (ženske) misli upirjene v neskončne razsežnosti iskanja in sestavljanja.  Kombinacija klasične (Busconijevo priredbo Bachove Chaconne v predstavi igra pianistka Irina Milivojević) in elektronske glasbe (Marcus Maeder) sestavlja zahtevnost in neenostavnost pojmovanja ženske vloge v današnjem času.

V drugem-moškem delu enostavni vendar močno energijsko napolnjeni batucarda ritmi avtorja Boba Downesa in skladni, tekoči baletno atletski gibi z borilno akrobatskimi vložki prikazujejo moško dojemljivost življenja kot igro. Celo predstavo prevladuje moški napuh in nenehno povzdigovanje ‘ega’. Plesalci med seboj otročje tekmujejo in se bojujejo za večjo pozornost. Pač egotriperji ;)

Predstava mi je bila res zelo všeč, pa ne zaradi norčevanja mačizma in ženskega determinizma ( …no tud mal zato), pač pa prvi del zaradi koreografske dovršenosti v vsakem še tako majcenem gibu. Drugi del pa predvsem zaradi energijsko nabite predstave z obilico fantastične samoironičnosti. 

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev to “Yin Yang: She is missing & Troy Game”

  1. andraz182 andraz182 pravi:

    Uff… škoda, ker sem zamudil :(

  2. Saša pravi:

    hja, res je bila ful dobra predstava :) prvi del je bil sicer zame kar malo preveč moderno nastavljen…in zelo robotski gibi mi niso bili preveč všeč. morda so me kar malo zamorile (pre)determinirane ženske. Drugi del pa me je popolnoma prevzel. Energija na odru, koreografija-na videz preprosti gibi, za dovršenost katerih, ne dvomim, so se morali baletniki zelo potruditi in pa tudi kostumografija…res enkratno. Tudi jaz priporočam ogled ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !