Svobodni sužnji korakamo na volitve

Bitka za predsednika se nadaljuje… te dni doživljamo spodnji nivo predsedniških podtikanj. Včeraj zvečer sem par minut gledala TV. Na SLO 1 so predvajali dokumentarec o ubogih domobrancih, kako so jih poleti l. 1945 prepeljali v Teharje itd. Idealno! Lojzek, farški te bodo tako ali tako volili, tisti ki so cincali ali naj gredo sploh volit in so videli ta dokumentarec, se jih bo pa večina zanalašč odločila za Danila.

Po 2. svetovni vojni se je zgodilo marsikaj, kar se ne bi smelo storiti. Kako že pravijo Bosanke? Kadar je vojna, je vojna za vse! ;) Nisem pristašica komunizma, nikakor pa tudi ne kapitalizma, za zdravo demokracijo smo pa itak premalo razvita bitja. Ne moremo se pa samo predalčkat na levo in na desno. Halo?! Kje pa smo? A če nisi z nami, si pa proti nam?! Lepo vas prosim, no. Zase ne morem reči kam spadam, ker imam za vsako stvar pač svoje mnenje, za katerega se ne oziram ali je podobno oz. enako od nekega desničarja ali levičarja. Priznam – sem narodnostno in versko nestrpna, sem nacionalistka (tnx god!), po drugi strani pa sem zelo zelo (včasih celo preveč) svobodomiselna in dojemljiva za marsikatera alternativna dejanja in spremembe.

Na živce mi gre, da poenostavljamo in mečemo v samo dva koša: rdeče in bele. Največ pravih partizanov ki se je borilo za našo deželo, niso imeli nobene veze s povojnimi zločini. ‘Zločine’ je zagrešila takratna oblast. In kako naj rečemo dejanjem belogardistov, ki so nas izdali? Tukaj je milijon dejavnikov zakaj in kako itd. ki jih nikoli ne bomo izvedeli in upam, da nikoli ne občutili. Šla bom na volitve in volila Türka, in sem PROTI zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Kaj bomo še kar razprodajali, imamo sploh še kaj za ponudit!?

Leva, desna, leva, desna… kam korakamo svobodni sužnji pod modro zastavo? V propad? Bogatim v zabavo?  

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev to “Svobodni sužnji korakamo na volitve”

 1. Boss pravi:

  Precej dobra iztočnica, a vendar nisi povedala, zakaj boš volila Turka? Mogoče zaradi prijetnega poslušanja, zaradi preteklih dejanj, najbrž zaradi večje liberalnosti(Tudi zlo liberalna si, kokr te poznam)? Naj te potolažim, da večina volivcev ne ve zakaj nekoga voliti? Ja žal je tko, da oba, tako Turk kot Peterle, zelo medlo nastopata v javnosti, nobenih konkretnih stališč ne zavzemata, zato se volivec ne more ostredotočiti na to kaj pove, ampak kako pove. V politiki je pa itak najbolje, da medlo govoriš in da te povprečen državljan ne razume. Peterle pove “bl pu dumaček”, Turk pa deluje izobražen strokoven. Upam, da se po volitvah, ko zmaga Turk , predsednik bistveno bolj opredeli za konkretna stališča.

  V drugi svetovni vojni in času po njej se je dogajalo Veliko krutih dejanj. Ne smemo pozabiti, da tukaj ni bil samo NOB, ampak se je hkrati vršila tudi revolucija. Začela se je zelo kmalu z geslom ” Kdor ni z nami, je proti nam”, z iskanjem notranjega sovražnika ter prevzemom oblasti po vojni. NOB je zame bolj farsa. Domobranci so nastali izključno zaradi branjenja pred revolucijo, pred kumunizmom. In to še vedno razdvaja ljudi, tudi mlade, ki si nikakor ne moremo predstavljati življenja v vojni, ne na eni, ne na drugi strani. Po nekaterih pričevanjih je bila zelo velika lakota, nikoli nisi vedel kdo bo prišel k tebi in te odvlekel k svojim? Beli, rdeči? Če pa že to ne, pa vzel najboljšega prašička mogoče še kravo, ti maš pa 3 otroke doma ki jih moraš nahraniti? Težko je bilo vsem. Če že ne obsojamo zločinov med vojno, bi jih morali pa po vojni, saj so bila to dejanja revolucije izključno zaradi želje po oblasti in moči.

  Tudi jaz sem PROTI razprodaji državnega premoženja! Kmet naj proda kmetijo, da bo zopet hlapec na svoji zemlji. V nobeni zahodnoevropski državi ne prodajajo bank in zavarovalnic tujcem. Vem, da so v Italiji banko rajši prodali Italijanu po bistveno nižji ceni, kot pa je ponujal en nemški ponudnik. Druga največja zavarovalnica pa ni nacionalni interes?!? Upam, da se ne zgodi še kak primer Lek, kjer gredo sedaj vsi dobički v našo revno Švico. Naj tujci odprejo lasten ravojni farmacevtski center in naj zaposlijo strokovnjake. Ampak pri nas ni strokovnjakov iz določenega področja zato tudi ni novih razvojnih centrov in vlaganj s strani tujcev. Zakaj je temu tako? Premajhna rodnost, neučinkovite fakultete, neprimerni programi na fakultetah? No to je pa že druga zgodba. ;)

 2. Binula pravi:

  Saj bi ti odgovorila zakaj bom volila Danila, pa bi kršila volilni molk ;) ti bom jutri zvečer.

  Prijetno martinovanje!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !