Georges Bizet: CARMEN (Cankarjev dom)

Vsaj ena opera, ki se konča s pravim koncem – z umorom! Zgodba se dogaja v času španske državljanjske vojne. Po dveh izjemnih Bizetovih skladbah se dvigne zavesa in se prične prvo dejanje. Vojaki v kasarni ter del trga v mestu… vojaki in ostali moški v mestu komaj čakajo na odmor v tobačni tovarni v kateri delajo samo ženske. Med delavkami je najbolj zapeljiva samosvoja ciganska lepotica Carmen, ki vsakega moškega očara in ga v kali njegove najintenzijvnejše zaljubljenosti zatre. Don Jose je vesten desetar, ki je prav tako do ušeč zaljubljen v lepo Carmen in zaradi nje odslovi prikupno Micaelo – simpatijo iz otroštva, ki mu iz rodnega kraja prinese pismo njegove matere ter poljub. Zaradi incidenta v tovarni ukaže general za nekaj dni pripreti storilko Carmen, Don Jose pa dobi ukaz, da jo mora varno privesti v zapor, vendar ga zvita Carmen prepriča, da mu po zvijači pobegne. V zameno mu obljubi, da bo z njim in mu plesala v kantini. Don Joseja kaznujejo z dezertacijo in zaporom. Ko ga čez nekaj mesecev izpustijo iz zapora ga Carmen, kot je obljubila, pričaka v kantini in ga s plesom ter poljubi dokončno omreži. Carmen ga prosi naj pobegne z njo in njenimi prijatelji tihotapci (banditi). Don Joseju je seveda beg izpod časti, saj je popolnoma vdan svojemu poklicu. Nenadoma se pojavi v kantini general, ki je presenečen nad prizorom, saj je bila Carmen le njegova ljubica… V vsej zmešnjavi in slepi zaljubljenosti se Don Jose le odloči, da pobegne s Carmen in ostalimi. Med begom pa se Carmen odljubi od Don Joseja. Jose jo še vedno ljubi in jo prosi naj bo prizanesljiva z njim, vendar Carmen ne pozna zvestobe, svoboda ji pomeni največ na svetu. Novica o pobegu Don Joseja s tihotapci pretrese Micaelo in Josejevo mati (mati je pričakovala, da se bo sin nekega dne ponosno vrnil domov ter se poročil s Micaelo). Micaela gre iskat Don Joseja, da ga reši iz krempljev preklete ciganke. Carmen pa pride pozdravit slavni bikoborec, kateri je prejel novico, da Carmen ni več do Don Joseja.  Ker Don Josejeva mati umira, Michaeli le nekako uspe privabiti Don Joseja v rodni kraj. Medtem pa se pripravlja slavnostna bikoborba, katere se udeleži slavni bikoborec in trenutni Carmenin spremljevalec. Ker Don Jose ve, da bo na boj prišla tudi Carmen, jo pričaka ter jo v strasti in norosti zabode do smrti. Prav tako je tudi slavni bikoborec izgubil boj (na bikoborbi) s smrtijo…

Ja, cela limonada…

Bizetove skladbe zelo hitro spreminjajo občutke, iz najbolj veselega dela v popolno žalost, iz vrhunca strasti v blaznost…kakršni so tudi občutki vpletenih v zgodbo. Kombinacija treh vodilnih ženskih glasov, moškega (Don Joseja) in mešanega pevskega zbora je pustila zapolnjen ter zadovoljiv vtis (libreto sta v sodelovanju s skladateljem spisala Henri Meilhac in Ludvic Halevy). Toliko manj pa je bila zapolnjena scena, sicer za moj okus zelo primerna, vendar morda malce nenavadno suhoparna za opero. Kostumi so tudi precej primerni za ta čas in zgodbo samo, zanima pa me, če so kostumi vojakov malce predelane uniforme JLA? 

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev to “Georges Bizet: CARMEN (Cankarjev dom)”

  1. enemy pravi:

    Si že razmišljala, da bi postala gledališki/literarni/(…) kritik? Pišeš zanimivo, berljivo … Ampak -sej veš, da ne morem dat komplimenta, ne da bi zraven povedal še kaj- mogoče bi se lahko naučila delat presledke pred tropičjem. Tropičje je namreč nestično ločilo, razen v izjemnih primerih (glej prvo vrstic). Če pa bi o pravopisu rada izvedela še kej, ti pa lahko dam številko od enega egocentrika, ki te bo za primerno plačilo z veseljem naučil kaj novega :-) Take care.

  2. wtf pravi:

    ejj..a we kdo kej o georges.u bizet.u nujno rabm za glaSbo haha dej če kdo kej ve naj kle pišee…čaaw (L)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !