Riječki Novi Val (Rijeka, 15.2.08)

Z legendarnima skupinama (iz konca sedemdesetih) PARAF in TERMITI so PANKRTI  včeraj z osmim koncertom zaključili turnejo po bivši Jugi v dvorani Mladosti na Reki.

rijecki-novi-val.jpgr

Deset-nas je šlo na prijeten izlet na sončno in vetrovno Reko že ‘zgodaj’ zjutraj, ker smo se nameravali udeležiti promocije albuma Riječki Novi Val, vendar smo temu posvečen čas prebili na slovenski meji, saj smo bili gospodu policistu skrajno sumljivi, predvsem David z zelenkasto irokezo (ja, kakšen pa si! ;) ). Policist si je v upanju, da najde in nam zaseže prepovedane omamne substance, spodobno vzel nekaj časa za temeljit pregled naše prtljage. Najbolj zanimiv je bil pregled Davidove jakne, saj je bilo v njej nekaj nenavadnih reči kot npr. miniaturna škatlica z voskom za zobni aparat (pa strelovoda sploh nima več v gobčku). Bilo je kar zabavno opazovati kaj ima kdo s seboj, moja Tjaša pa si ni mogla, da ne bi policistu potiho prepevala komad ‘Ni jedne nema bolje od naše policije’  ;)  Na hrvaški meji nas je hrvaški policist hudomušno povprašal, če so nas pregledali in če so našli kaj za spušit. Ej sosed, ni boljše droge od dobre čokolade in piva! Na Reki smo se namestili v prijetnem hostlu in se lagodno pripravljali na koncert.

pogled-iz-sobe.jpg Pogled iz naše sobe. 

 dt.jpg David s svojo Tjašo na sprehodu po Reki (op. imamo dve Tjaši) 

Ko se je ura približevala osmi zvečer, smo krenili iz hostla proti dvorani na vrhu Trsata. Do cilja smo morali prehoditi kar nekaj stopnic, zato smo predskupine raje preskočili z okrepitvijo v bližnjem lokalu. V nabito polni dvorani je bilo že precej pankersko vzdušje. Neka mladenka se je pol metra od mize gospodiča, ki je prodajal kupone za pijačo, slekla in se mu polulala direkt pred nos. Med obiskovalci nas je bilo kar nekaj slovencev, med znanimi obrazi sem zapazila tudi pevca Carine taksista Marina. Ko smo prišli v dvorano, je začela igrati skupina Grč, katerih pevec je udarno recitiral besedila in stal popolnoma zamrznjen na odru. Med njihovim nastopom sta dva ‘pobesnela drvarja’ prežagala hlod, ki je spominjal na truplo. Za njimi so nastopili Termiti, ki so prav tako poskrbeli za zanimiv performans. Pevec Predrag Kraljević-Kralj je na začetku koncerta vstal iz krste v ‘vampirski’ opravi in končal nastop v samih spodnjicah. En od drznih rekvizitov  na odru so bile tudi vislice za obešanje. Za njimi so nastopili Paraf in sicer na veliko presenečenje z obema pevcema, s prvotnim Valterjem Kocijančićem in pevko Pavico Mijatović – Vim Cola (žena basista Zdravka Čabrijana), katera je zamenjala Valterja po odhodu izida prvega albuma ‘A dan je tako lijepo počeo’. Zadnji so nastopili slovenski Pankrti. Pero je večkrat šel pozdravit ’oboževalce’ v sprednjih vrstah in med enim od pozdravom prijel neko obiskovalko iz prve vrste ter jo brezbrižno zalizal.

Na koncu koncerta smo ostali pred odrom pretežno samo slovenci, saj se mi zdi, da se je po koncu nastopa Parafov ljudstvo kar malce zredčilo. Ali so bili Pankrti preveč opiti ali pa so malce ‘ven iz vaje’, saj so naredili kar nekaj kiksov, ki jih sicer večina pijanih obiskovalcev verjetno sploh ni opazila. Najbolj sem bila seveda navdušena nad Parafi in Termiti, pa tudi melanholični Grč-i niso bili slabi. Več o izdaji albuma Riječki Novi Val si lahko preberete na tejle povezavi.

V Sloveniji nam resno primanjkuje dobra organizacija punk-rock koncertov. Lahko bi se zgledovali po hrvaški organiziranosti, saj smo za 10 EUR (kolikor je stala karta) dobili zadovoljivo količino dobre glasbe z odličnimi nastopi.   

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev to “Riječki Novi Val (Rijeka, 15.2.08)”

 1. PEŠO pravi:

  Tako je PUNKA NAM MANJKA !!!!!!!!!!

 2. dr. filomena dr. filomena pravi:

  Dolgčas vam ni bilo ;-) Pivo lahko obdržiš, glede čokolade… v dvojnih dozah… se pa povsem strinjava :-D

 3. eva reva pravi:

  Evo, tudi jaz sem bila na Riječkem novem valu. One word: fenomenalno:) in Kralj je legenda sveta.

  Samo a niso Grč meli na odru kosa mesa in ne hloda? Just asking, jaz sem itak bila bolj zadaj…..or what?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !