Riblja Čorba (Cvetličarna, 17.04.08)

Tale post pišem tako pozno, ker sem šele zdajle dobro splavala iz čorbe. Eno ribjo koščico imam še v grlu, druga me dreza v želodec, tretja se pa še kar premika po celem telesu.

V četrtek smo Doli, Boss in midva z mojo (veliko) boljšo polovico obiskali težko pričakovani koncert Riblje Čorbe. Ko smo pred koncertom na parkirišču zagledali Toyoto (z MS registrsko?) in na sopotnikovem sedežu ‘zgaranega’ Boreta, sem si mislila: ”Ok, to bo bolj v izi koncert, saj stric komaj še živi.” Ha! Pa me je ta stric ornk zaj… saj je bil dobri dve uri in pol precej bolj poskočen, kot sem bila pa ta večer sama (on ima kondicijo, jaz jo šele nabiram ;) ). Začeli so z bolj umirjenimi komadi in na koncu popolnoma oživeli publiko z njihovimi najboljšimi hiti kot npr. Amsterdam, Kad sam bio mlad in Ostani đubre do kraja. Med obiskovalci je bilo tudi veliko njihovih hrvaških oboževalcev, saj so zaradi politično provokativnega pevca v ‘njihovi lijepi’  nezaželjeni.

riblja-corba.JPG          riblja-corba-v-akciji.JPG

Srbska rock skupina Riblja Čorba je nastala leta 1978, ko je njihov ustanovitveni član Bore Đorđević povabil k sodelovanju člane skupine SOS. Prvi koncert so imeli septembra 1978, kjer so zasloveli z uspešnico ”Lutka sa naslove strane” in s to pesmijo osvojili vrhove jugo lestvic. Do 1982 leta je skupina na noge spravljala cel balkan, dokler se ni na njihovem koncertu v Zagrebu  zgodil tragični dogodek, ko so do smrti pohodili neko dekle. Po tem dogodku je skupina javnost še bolj razburila zaradi (meni simpatičnega) besedila pesmi ”Na zapadu ništa novo”.  Za tem je začela skupina igrati po manjših in manj odmevnih koncertih. Njihove pesmi so marsikje prepovedali, besedila pa večkrat cenzurirali. Do danes so izdali 17 studijskih albumov (op. 3 CD-ji Trilogije), 5 albumov iz koncertov ter 2 promo albuma, vsega skupaj okoli 200 pesmi.

Za vse bodoče rokerje v poduk:

YouTube slika preogleda

in po tolikih letih še kar ’Na zapadu ništa novo’:

YouTube slika preogleda

Zanimivost: nekje sem zasledila, da si je Bore, za kolege ‘ Bora majstore’, v mladih letih kupoval glasbila z denarjem, ki si ga je ‘prislužil’ s krajami po bogatejših stanovanjih in s tem povzročil svojim staršem ogromno tegob.  

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev to “Riblja Čorba (Cvetličarna, 17.04.08)”

 1. clementino clementino pravi:

  Mene pa ni blo ker noben ni hotel zraven it. Ueeeeeee…. Zdej sem pa jezen.

 2. Binula pravi:

  Clementino, v taki situaciji se nam lahko vedno z veseljem pridružiš.

 3. clementino clementino pravi:

  Dobro da vem za drugič.Bom upošteval hvala.

 4. RePi! pravi:

  Pred koncertom sem bil kar malce skeptičen. Vendar ker je imela Binula veliko željo po ogledu koncerta smo pa šli in ni nam bilo žal. Starci res razturajo in komaj pokretni Boro majstore, na odru še vedno zdrži dve uri in pol. Sicer pa dobro, da se je Bore (kot je tudi sam rekel) vzdržal političnega govora, med pobliko je bilo namreč kar veliko število ultra srbskih desničarjev s potetoviranimi kljukastimi križi, za katere je vprašanje kako bi reagirali. 8.5. pa Zabranjeno pušenje …

 5. Tomaz pravi:

  Volim volim žene, ali one malo manje mene.

 6. Sandra pravi:

  Kdaj bo spet kaj podobnega? :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !