49. Jazz festival Ljubljana

Letos sem se (zaradi pomanjkanja energije) udležila le dveh koncertov v sklopu 49. jazz festivala.

ROY PACI ARETUSKA, 30.06.08

Prvi in hkrati otvoritveni koncert je zvenel v slogu latinoameriških, reggae, funk ritmih s primesmi tradicionalno italijanskimi vložki (sama bi po domače rekla ”italijanski ska”). Kljub temu, da so mi tile makaronarji malce priskutni, priznam, da je deset članska zasedba s pevcem Royem Pacijem na čelu (bivši član skupine Manu Chao) znala prav dobro ogreti publiko. Poskočen dogodek se je odvijal v prenovljenem klubu Cankarjevega doma, družbo pa sta mi delala ‘naša ta mlada’ Tjaška in Lenny.

DHAFER YOUSSEF, 03.07.08 (Križanke)

Tako dobrega sodobnega jazza že dolgo nisem slišala. Dhafer Youssef (vokal in lutnja) že od daleč oddaja neverjetno blaženost in ljubezen. Nenavadna zmes sodobnega jazza, egipčanskih ritmov in elektronike te zapelje v božanski svet, kjer se potopiš v dečkovo (Dhaferjevo) srce in glavo z nezadržno željo po druženju na videz nerazdružljivega. Pevec je imel s seboj poleg godalnega kvarteta (tri violine in violončelo) fenomenalnega tolkalca Satoshi-ja Takeishi-ja, ki je s svojim skromnim naborom ‘domačih’ tolkal ustvarjal neverjetne ritme.  

dhafer-youssef.jpg Za večerno sprostitev priporočam Divine Shadows Strings

CHARLIE HADEN QUARTET WEST, 03.07.08 (Križanke)

Charlie Haden, oznanjan kot zvezda večera in svetovno znani (kontra)basist, me s svojim kvartetom nikakor ni impresioniral. Sicer dober, vendar precej prenažrt klasični jazz … Prav na živce mi je šel s svojimi ameriškimi (kvazi smešnimi) izjavami. Njegova najpogostejša beseda je bila New York in ko je primerjal njihovo publiko z nami, se vstala in šla raje na dvorišče Križank na okrepčilo.

ROBERTO FONSECA, 03.07.08 (Križanke)

Ker sem slišala samo prva dva komada, ne morem komentirati v celoti, verjamem pa, da iz tega energičnega pianista zagotovo še nekaj bo. Nastopal je z uigranim kvintetom in navduševal vztrajno publiko z afrokubanskimi ritmi.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar to “49. Jazz festival Ljubljana”

  1. Luka pravi:

    Ja sej.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !